Dr Laura Popescu

Sanătatea în realitate vă privește! Rămâneți sănătoși!

VORBA DULCE MULT ADUCE

Leave a comment


image

Bună ziua și bine v-am găsit!

Se spune din moși-strămoși și constatăm în fiecare zi că VORBA DULCE MULT ADUCE! Este succesul comunicării și al negocierilor nostre la nivel mai mic, în familie sau mai înalt, la servici, în public. Bun, dar comunicarea înseamnă să transmiți un mesaj prin viu grai, ceea ce pare natural pentru majoritatea întrun mediu confortabil, cunoscut și devine tot mai greu pe măsura ce îl îndrepți către un străin care poate îl vezi pentru prima oară în viață. Ei, dacă vrem să scriem, deja lucrurile se complică și mai tare. Reușim să îl transmitem cum trebuie? De mici copii oamenii dezvoltă un sistem verbal de comunicare foarte complicat față de alte specii. Ca să nu mai ating și faptul că prin migrația continuă a populației ești nevoit să înveți limbi străine, dialecte, tocmai ca să reușești să te faci înțeles. Nu este un proces ușor dar dacă în copilărie îl învățăm firesc ca într-o joacă, mai apoi depui efort voluntar susținut ca să înveți un limbaj tehnic, de specialitate sau o nouă limbă străină. Până aici totul decurge natural. Dar ce faci atunci când copilul tău pleacă cu stângul și nu achiziționează natural vorbirea? Apar frustrări atât pe plan personal cu furie și chiar heteroagresivitate cât și pe plan familial, fiind un factor perturbator puternic pentru liniștea și unitatea familiei.

Care sunt remediile? Desenele animate indiferent de natura lor nu ajută dezvoltarea vorbirii! Logopedia și repetiția sunetelor, silabelor, cuvintelor, chiar a textelor din cărțile de povești asigură succesul viitorului mediator și negociator. Logopedia se aplică și în cazul persoanelor cu accidente vasculare cu afazie pentru a-i învăța din nou să vorbească. În funcție de vârstă pot să difere metodele. Să nu uităm chiar de președinți și regi care au luat ore de logopedie pentru a îmbunătăți calitatea discursurilor lor publice. Și asta pentru că doar VORBA DULCE MULT ADUCE!

Mai multe vă spune invitata mea de azi, dna Simona Grigorescu, psiholog clinician și logoped la Policlinica de Copii Brasov, Asociatia Dicta Brasov si Medlife.

Psih Simona Grigorescu

Vizionare plăcută!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s