Dr Laura Popescu

Sanătatea în realitate vă privește! Rămâneți sănătoși!

ALUNIȚA LA CONTROL!

Leave a comment


image

Bună ziua și bine v-am găsit!
Tenul bronzat a devenit o obsesie a tinerelor și femeilor în general. Soarele este sănătos, nimic de zis, dar doar dacă este “administrat” în doze mici și cumpătate.
De ce sănătos? Transformă precursorul de vitamina D in vitamina D activă care ajută la fixarea calciului în oase, combatând rahitismul la copii sau osteoporoza de la adult. Inchide culoarea pielii ” îmbunătățind-o” în nuanțe de la auriu la ciocolatiu, fapt care asociind și hidratarea prin creme dau aspect plăcut lucios, care ascunde diversele “vicii” mai mult sau mai puțin deranjante, gen: riduri, coșuri, fire de păr, pete, pistrui, vinișoare superficiale. Se potrivește proverbul: ” noaptea, toate pisicile sunt negre!”
Dar dacă te expui prea mult? Noțiunea de ” rac fiert” vă este cunoscută? De câte ori ați pățit-o, parțial pe umeri și pe nas, sau en-gros pe tot corpul? Aveți grijă de arsurile solare ( sau la saloane) întrucât ele sensibilizează pielea chiar în stratul ei bazal și crește vulnerabilitatea la degenerare și dacă fenomenul este repetitiv, poate apare cancerul de piele sau melamomul malign. Iar dacă e să luăm în calcul efectul nociv “soft”, soarele distruge colagenul din piele scăzând elasticitatea, astfel că de fapt accentuează ridurile, dar asta se vede doar după ce bronzul a trecut.
Petele maronii sau alunițele care apar în timp, în diferitele zone de pe corp, pot să iși modifice culoarea, forma și aspectul. Atenție, nevii pigmentari sau alunițele deși pot fi plate sau bombate, au o structură de iceberg, fragmentul nevizibil cu ochiul liber fiind în general mai mare decât partea exterioară!
Alunițele seamănă foarte mult între ele chiar dacă unele sunt considerate blânde, benigne sau banale, iar altele au suspiciuni de degenerare malignă sau canceroasă. Doar un ochi experimentat, special antrenat, poate face deosebirea și, chiar și așa, e nevoie de confirmare anatomopatologică celulară sub microscop a aluniței scoase.

Alunițe benigne sau banale:

image image

Alunițe maligne sau canceroase:

image
Prima invitată este dna dr Anca Jian, medic primar dermatolog, implicată în Campania de depistare și prevenție a melanomului cutanat, declanșata la nivel național în luna mai.

 

image

A doua invitată este dna dr Irina Vișa, medic primar chirurgie plastică și reconstructivă, la Medlife Brașov. Ne explică în mod exact când și cum trebuie tratat corect nevul pigmentar cu suspiciune de degenerare canceroasă.

image

 

 

Excizia (scoaterea) fiecarei alunițe în parte trebuie facută cu o marjă generoasă de siguranță în țesut sănătos, astfel că uneori cicatricile sunt mult mai mari decât își imaginau inițial, depinzând de mărimea “surpriză” interioară. De asemenea conteză și localizarea melanomului, la nivelul feței trebuind făcută o reconstrucție chiar din timpul primei intervenții.

Dar trebuie să știți că totul se poate remedia chirurgical. Cicatricea rămasă după operație nu este “rigidă”, ci “mai lucrează ” până “se reașază” straturile, încă aproximativ 1 an de zile. Măsurile de retușare cosmetică (creme, geluri pe bază de silicon sau alte substanțe cu aplicare locală) postoperatorii sunt utile dar nu garantează corecția 100% a cicatricei, uneori fiind necesare intervenții chirurgicale estetice suplimentare. Filmele Science-Fiction cu spioni care își fac transplant de față pentru a-și schimba identitatea și a-și găsi anonimatul, au devenit posibile și în realitate, tot prin chirurgia plastică si reconstructivă.

Melanom malign inainte de operație,

image

 

Si cicatrice după operație :

image

Melanom înainte de operație,

image

Și cicatrice după operație:

image

 

Melanom înainte de operație,

image

Și cicatrice dupa operație:

image
Este mult mai ușor să previi decât să tratezi cancerul de piele!
Pentru liniștea dumneavoastră, faceți un control la dermatolog, ori de câte ori vi se pare ceva suspect, și măcar odată, de curiozitate. E mai sănătos așa!
Vizionare plăcută!

Fotografiile sunt preluate din colecțiile personale ale celor două invitate.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s